Skip to content

Seksuaalineuvonta

Mitä seksuaalineuvonta on? 

Seksuaalineuvonnassa voit keskustella kanssani itseesi, ihmissuhteisiisi, elämäntilanteeseesi ja seksuaalisuuteesi liittyvistä asioista. Voit selventää ajatuksiasi ja saada niille kuuntelijan. Tapaamisissa edetään sinun ehdoillasi. Sinä päätät ja määrittelet, mistä puhutaan. Ei ole olemassa liian pientä tai suurta asiaa. Saat olla juuri sellainen kuin olet. Kunnioitan sinun tapaasi elää elämääsi.

Tarkoituksena on löytää sinulle sopivia keinoja, uusia näkökulmia, ymmärrystä ja oivalluksia päästä eteenpäin. Tarkastella ja opetella kuuntelemaan tarpeitasi, toiveitasi ja tunteitasi. Antaa tietoa ja työkaluja. Parantaa hyvinvointiasi ja elämänlaatuasi. Opetellaan yhdessä löytämään sanoja seksuaalisuuteen, puhumaan asioita auki. Huojennetaan mieltä, poistetaan pelkoja ja häpeää. Usein löydetään ymmärrystä menneestä, mutta katsotaan eteenpäin. Keskustelun lisäksi asiaasi voidaan käsitellä erilaisten pienten harjoitusten tai tehtävien avulla. Sinä päätät myös sen, käytetäänkö niitä.  

Syitä tulla seksuaalineuvontaan

Eri vaiheissa elämää voi olla erilaisia haasteita seksuaalisuudessa, joiden äärelle voimme yhdessä pysähtyä. Esimerkiksi itsetuntoon, kehonkuvaan ja omiin rajoihin liittyvät pohdinnat. Yksinäisyyden kokemukset. Erilaiset ihmissuhdesolmut, kuten ongelmat keskinäisessä kommunikaatiossa tai läheisyydessä, huolet suhteen päättyessä tai uuden suhteen alkaessa. Elämän muutoskohdat, kuten luopumiset ja menetykset. Seksuaalisen halun muutokset, haluttomuus tai suhteessa halujen eriparisuus. Perhe-elämään, vanhemmuuteen tai tahattomaan lapsettomuuteen liittyvät pohdinnat ja haasteet. Sairauksien, vammojen, toimenpiteiden tai lääkitysten myötä tulleet muutokset ja toiminnalliset ongelmat. Voimme keskustella myös seksin apuvälineiden hankintaan ja käyttöön liittyvistä asioista. Usein keskustellaan myös siitä, onko jokin ajatus, tunne ja mieltymys hyväksyttävä tai tavallinen.  

Seksuaalineuvontaan ei tarvita varsinaista haastetta tai ongelmaa. Riittää, että haluat tarkastella, mitä minulle tai mitä meille kuuluu. Löytää parempaa yhteyttä itseen tai toiseen.

Seksuaalisuus on herkkää aluetta itsessä. Siitä puhuminen ymmärrettävästi jännittää. Saatat kertoa itsellesi arasta asiasta ensimmäistä kertaa. On ehkä helpottavaa tietää, että tapaamisissa keskustellaan kokonaisvaltaisesti elämästä, ihmissuhteista ja ihmisyydestä -silti ja juuri siksi, koko ajan myös seksuaalisuudesta.

Missä ja miten tapaamme?

Tapaamiset voivat olla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Tapaamisia on yleensä 1 – 5 kertaa. Keskustelut ovat luottamuksellisia, minulla on vaitiolovelvollisuus. En tee sähköisiä kirjauksia järjestelmiin.

Tapaamiset järjestyvät kasvotusten Hämeenkyrössä ja Tampereella sekä etäyhteyksin missä vain Microsoft Teams- palvelun kautta.

Seksuaalineuvontaa teen arki-iltoina klo.16 eteenpäin ja viikonloppuisin.

Etätapaamista varten tarvitset internetyhteyden, tietokoneen tai mobiililaitteen, jossa on mikrofoni, kaiutin / kuulokkeet ja kamera. Tapaamista varten saat minulta linkin sähköpostiisi.

Sinun seksuaalisuutesi on monia tasoja läpi elämän

Seksuaalisuus on oleellinen osa ihmisyyttä. Se kehittyy ja muuttuu meissä koko elämämme ajan. Siihen vaikuttavat ihmissuhteet, elämäntilanteet, ympäristö, normit, arvot ja asenteet. Esimerkiksi millaista käytöstä, tekoja tai ulkokuorta arvostetaan ja mikä tuottaa huonommuuden tunteita? Millaisia odotuksia tai paineita meihin ulkopuolelta kohdistuu? Miten näemme itsemme ja miten muut meidät näkevät? Millaisia malleja saamme ihmissuhteisiin? Mikä elämässä kuormittaa, mikä kannattelee?

Seksuaalisuus on sitä, mitä me olemme ja miten itseämme ilmaisemme, jokainen yksilöllisellä tavallamme. Se on kokemusta itsestämme, itsetuntoa, minä- ja kehonkuvaa. Käsitystä omasta sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta. Se on mieltymyksiä, fantasioita, tunteita, toiveita, tarpeita ja tekoja eli seksiä.

Seksi tarkoittaa eri asioita eri ihmisille, se on vain osa seksuaalisuutta ja joillekin ei ollenkaan. Seksuaalisuus voi elämässä jäädä jää taka-alalle, kun tulee rankkoja elämänvaiheita, kriisejä ja sairauksia. Silloinkaan se ei häviä ihmisestä kokonaan.

Seksuaalisuus on parhaimmillaan elämänvoimaa, iloa, aistillista ja kehollista nautintoa, luottamusta, läheisyyttä, hyväksytyksi ja rakastetuksi tulemista. Siihen voi sisältyä myös ahdistusta, riittämättömyyttä, häpeää, pelkoja, kipuja, toisten miellyttämistä ja toiveita, jotka eivät toteudu.

Seksuaalisuudesta on lupa puhua. Jokainen meistä ja jokaisen seksuaalisuus on huolenpidon arvoinen! Kun pystymme olemaan itsellemme tarpeeksi, riittäviä ja arvokkaita, on elämä kaikin tavoin tasapainoisempaa ja parempaa.